Geschiedenis

HET ONTSTAAN VAN DE BILJART VERENIGING

Het is allemaal begonnen in augustus 1975 in een klein schuurtje achter het toenmalige huis van Henk en Marie Vos een de Leidijk Oost in Westerhaar-Vriezenveensewijk, dat werd ingericht als biljartruimte. “Men beschikte over 1 biljarttafel klein. B.V. Carambole is geboren en bestaat op dat moment uit 5 personen, die als KNBB-leden in competitie verband gaan spelen.

De vereniging groeit en al snel komt er een 2e tafel bij. Omdat Marie wel erg veel moest fietsen om de kinderen van en naar school te brengen, werd er gezocht naar een ander huis. Op een dag kreeg Henk ene telefoontje van Gezinus Hugen, waar ze al jaren bevriend mee waren, dat er aan de spoorstraat in Daarlerveen een woning te koop stond. Deze woning werd gekocht en in 1978 verhuizen Henk en Marie naar de Spoorstraat 7 te Daarlerveen en de B.V. Carambole verhuist mee. In de vrije en vakantietijd, wordt samen met een aantal biljartvrienden een nieuwe accommodatie achter het huis van Henk en Marie aangebouwd.

 

DE KAMPIOENEN

Ook het niveau groeit, en hoe. In het seizoen 1979 – 1980 wordt het team bestaande uit; Henk Vos, broer Jan Vos, Jan Lubbelinkhof en Henk Schutte, Nederlands Kampioen in de C-1 klasse.

Het aantal leden blijft groeien B.v. Carambole trekt niet alleen betere spelers uit de omgeving aan. In 1978 wordt ook de gehele “Biljartvereniging Daarlerveen” opgenomen in het ledenbestand. Men speelde in de Oale School aan de G.Nijlandstraat. Daar beschikte men over 1 klein biljart. Onder de bezielende leiding van Herman Kunst sluit de vereniging zich aan bij de zogenoemde wilde bond, opgericht door B.v. KOT uit Vriezenveen. Een gesprek tussen Herman Kunst en Henk Vos leidt uit eindelijk tot een samen smelting van de twee verenigingen.

CAFE BILJARTZAAL

B.v. De Carambole groeit uit haar voegen, middels een 5-tal verbouwingen met eigen leden, ontstaat er een accommodatie met 4 biljarttafels –klein en een prachtig clubgebouw, waarin met veel plezier gespeeld wordt. Maar zoals zo vaak gaat na enige tijd de overheid zich er mee bemoeien. In 1984 werden Henk en Marie voor de keuze gesteld, of stoppen met de clubgebeuren, of een café beginnen. Ze besluiten voor het laatste en zo volgt er weer een verbouwing tot een café aan de Spoorstraat 7 te Daarlerveen. Op 27 december 1984 vindt de feestelijke opening plaats van “Café Biljartzaal Vossenhol”. Velen werden uitgenodigd om onder het genot van een hapje en een drankje de zaak te komen bezichtigen.

DRIEBANDEN GROOT

De volgende 4 jaren verlopen naar wens, de vereniging blijft groeien en op zowel individueel als op team niveau worden Nederlandse Kampioenschappen behaald in diverse spelsoorten. Bovendien speelden in de meeste district’s of gewestelijke finale’s wel één of meerdere leden mee. Medio 1988 echter voltrekt zich een ramp voor de Familie Vos; zoon Jan krijgt bij een ernstig motorongeluk een dwarslaesie. Hun wereld stort in. De zaak wordt dan verhuurt aan Roelie en Johan Michel. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en in 1993 besluit zoon Jan de zaak weer over te nemen. Naast de 4 kleine biljarttafels, worden er ook 2 match-tafels geplaatst. Het driebanden groot doet zijn intrede. Er wordt gestart op district’s niveau, maar gaande weg wordt het spelpeil hoger en volgt inschrijving in de landelijke competitie 3e divisie. Een team met Jan Vos, Wim Hartman, Luc van Nuil en Henk Vos wordt kampioen in de 3e divisie.

BILJARTEN EREDIVISIE DRIEBANDEN GROOT

Met de hulp van hoofdsponsor Kaleidoscope ontstaat er in 2002 een 1e divisie team, met Norbert Ohagen, Ronnie Brands, Eddie Siemens, Addie Wienk en Marcel Krikhaar Ook een 2e divisie team met de spelers Erik Vijverberg, Marcel de Vries, Jan Vos en Martin Ros werd door Kaleidoscope gesteund. Het volgende seizoen speelden al 2 team’s in de 1e divisie, men speelde weliswaar telkens mee om de bovenste plaatsen maar redden het telkens net niet om kampioen te worden. In het seizoen 2004-2005 volgt voor Kaleidoscope wel de felbegeerde promotie naar de Ere divisie. Een prachtig resultaat om in het jubileum jaar te promoveren, wat de spelers in staat stelt om te spelen tegen biljarters als: Jaspers, Blomdahl, Caudron, Zanitti en Ceulemans. Kaleidoscope heeft in goed overleg met Jan Vos en de Carambole in 2009 besloten niet verder te gaan, hierdoor werd dit team opgeheven

JUBILEUM

Op 01-08-2005 werd door b.v. de Carambole het 30 jarig jubileum groots gevierd. Diverse personen namen het woord om biljart vereniging ‘de Carambole” te feliciteren. Vele lovende woorden van vertegenwoordigers van zowel de KNBB als ook van het district N.O.O. werden aan bestuur en leden gericht. Vol lof was men over de vele goed georganiseerde toernooien door de Carambole leden door de jaren heen. Een prachtig jubileumboek met daarin alle hoogte punten omschreven van de afgelopen jaren, waaruit vele kampioenen op zowel district, gewestelijk en Nederlandse kampioenen, zijn voortgekomen, werd onder meer aan alle leden uitgedeeld. (In het hoofdstuk HISTORY kunt u meer lezen over de Kampioenen) Nog steeds is de Carambole een bloeiende vereniging met ruim 80 enthousiaste biljart leden.

WISSELING VAN DE WACHT 1 September 2018 (ingezonden door het Vossenhol)

Geachte (biljart)vrienden,

Het Vossenhol hecht veel waarde aan het persoonlijk contact met zijn klanten en wij houden u dan ook graag op de hoogte van de ontwikkelingen binnen onze vereniging.

Wij willen u graag mededelen dat Jan vos na 25 jaar als uitbater gewerkt te hebben in het vossenhol van zijn nieuwe leven gaat genieten.

Na 25 jaar met veel plezier en toewijding zijn bedrijf te hebben gerund zal hij per 1 september terugtreden.

Johan Doldersum zal in Jan zijn voetsporen treden en het Vossenhol gaan runnen.

Johan heeft al geruime tijd ervaring in de horeca en het biljart gebeuren en zal zeker zijn mannetje staan in het Café.

Deze bedrijfsovername brengt voor u als klant of lid geen merkbare veranderingen met zich mee. Wij blijven het vertrouwde adres en garanderen de service die u de afgelopen jaren van ons gewend bent

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, zittende mensen en binnen